Etykieta

Bankiety i przyjęcia

Kategoria: Etykieta

Oficjalne i prywatne spotkania towarzyskie często służą uczczeniu ważnego wydarzenia lub są wyrazem szacunku dla osoby, na cześć której wydawane jest przyjęcie.

Na oficjalne przyjęcia wysyła się zaproszenia, najczęściej na kartoniku wielkości kartki pocztowej z jednostronnie umieszczoną treścią. Można wydrukować pełen tekst lub pozostawić wolne miejsce na ręczne wpisanie imienia i nazwiska gościa (piórem i ładnym, starannym pismem).  

Ważne informacje

  • W treści zaproszenia nie może zabraknąć podstawowych informacji:
  • Kto zaprasza? Przy oficjalnych okazjach prócz imienia i nazwiska umieszczamy stanowisko i tytuły zapraszającego. Zaproszenie wystawiane jest w trzeciej osobie.
  • W jakiej intencji? W zależności od pozycji zapraszanego wpisujemy sformułowanie „zaprasza” lub „ma zaszczyt zaprosić”.
  • Kto zostaje zaproszony? Wpisując imię i nazwisko zapraszanej osoby, nie należy zapominać o zajmowanym stanowisku oraz przysługujących jej tytułach. Zastanówmy się, czy prosimy o przybycie z małżonkiem, czy bez. Jest to szczególnie ważne przy organizacji przyjęć zasiadanych, wówczas bowiem wcześniej ustalamy precedencję gości przy stole i każda nadprogramowa osoba lub brak kogoś z zaproszonych burzy porządek zajmowanych miejsc. Aby uniknąć kłopotliwej sytuacji, wyznaczmy osobę, która w trakcie aperitifu, przed obiadem, sprawdzi, kto przybył i na bieżąco zmieni porządek zasiadania gości.
  • Rodzaj spotkania. Należy określić, czy zapraszamy na śniadanie, lunch, obiad, koktajl, bankiet czy lampkę wina.
  • Miejsce, w którym spodziewamy się gości, data oraz godzina rozpoczęcia, a przy cocktail party również godzina zakończenia spotkania.
  • Okazja, z jakiej wydawane jest przyjęcie. Należy wyjaśnić zapraszanemu, z jakiego powodu wystosowane zostało dane zaproszenie (np. rocznica, święto, konferencja, wręczenie nagród czy odznaczeń).
  • Forma potwierdzenia. Prośba o potwierdzenie przybycia jest ważna m.in. ze względu na porządek zasiadania przy stole, przygotowanie zgodnego z precedencją powitania przybyłych lub podziękowania za pojawienie się na naszej uroczystości. Na zaproszeniach najczęściej używany jest pochodzący z języka francuskiego skrót R.S.V.P. – „répondez s'il” „vous plaît”, oznaczający prośbę o potwierdzenie przybycia. Przy nim umieszcza się datę, do kiedy należy przekazać tę informację oraz numer telefonu lub adres mailowy. Na niektórych zaproszeniach można spotkać skrót P.M., który oznacza, że adresat wcześniej został poinformowany i zaproszony na zbliżającą się uroczystość, wyraził i potwierdził chęć uczestnictwa, a zaproszenie jest wysłane jedynie „dla pamięci” („pour mémoire”). Takiego zaproszenia już nie potwierdzamy. Gdy spotkamy się z adnotacją „en cas d'empêchement” lub „regrets only”, powinniśmy przesłać zapraszającemu informację tylko wówczas, gdy nie będziemy mogli przyjść.
  • Ubiór. W przypadku niektórych przyjęć wieczornych na zaproszeniu spotkamy się ze ścisłym określeniem stroju, który będzie obowiązywał gości i gospodarzy.

Zaproszenia należy wysłać z wyprzedzeniem około dwóch tygodni. Do wysoko postawionych osób, które otrzymują wyjątkowo dużo zaproszeń, warto wysłać naszą propozycję dość wcześnie, aby gość, na którym nam szczególnie zależy, umieścił ją w swym kalendarzu.

Typy przyjęć

Przyjęcia różnią się od siebie stopniem formalności. Najbardziej oficjalne są przyjęcia wieczorne i zasiadane, w zaproszeniach określane mianem obiadu. Oficjalny obiad rozpoczyna się najczęściej o godzinie 20.00, mimo późnej pory nigdy nie jest nazywany kolacją. Przyjęcie zasiadane w godzinach obiadowych określane jest mianem śniadania, a coraz częściej lunchu.

Mniej formalny rodzaj spotkania towarzyskiego to przyjęcie bufetowe – najbardziej uroczysta forma przyjęcia na stojąco. Dania serwowane są na stołach ustawionych przy ścianach.

W zależności od stopnia formalności przyjęcia, w sali jadalnej będą się znajdowały stoły dla wszystkich lub części uczestników biesiady albo stołów nie będzie wcale. W tym drugim przypadku porcje powinny być tak przygotowane, aby można było je jeść jedynie widelcem. Nie nakładajmy na raz zbyt wielu dań. Gdy będziemy chcieli ponownie skorzystać z bufetu, oddajmy nasz talerz obsłudze kelnerskiej lub odłóżmy go na specjalnie przygotowany stół i na czysty nałóżmy nową porcję.

W przypadku bufetu z rozstawionymi w sali stołami do konsumpcji, czasem nazywanego mieszanym lub amerykańskim, nakładamy potrawy na talerz i przechodzimy do stołu, przy którym zjadamy posiłek. Obsługa kelnerska zabiera brudne naczynia ze stołu, czasem również odpowiedzialna jest za nalewanie alkoholu.

Innymi, mniej formalnymi przyjęciami na stojąco są:

  • Lampka wina. Trwa około pół godziny i organizowana jest w ciągu dnia, np. z okazji wernisaży, świąt, podpisania umów i porozumień. Podaje się zimne napoje bezalkoholowe, wino oraz drobne przekąski.
  • Cocktail party. Trwa około dwóch godzin, organizowane jest po południu, np. z okazji świąt, rocznic, dla uczczenia ważnych dla nas okazji. Można zaprosić bardzo wielu gości, nie ma obowiązku przebywania na przyjęciu od początku do końca – zaproszeni przychodzą i wychodzą, choć nie powinni przebywać na nim krócej niż 20-30 minut. Gospodarze witają i żegnają gości przy drzwiach, a w czasie przyjęcia krążą między nimi. Podawany jest szeroki wachlarz napojów alkoholowych, bezalkoholowych oraz wybór dań zimnych i gorących.

Listopad 2015